Agenda:


Verslagen & Foto's:


Amstel Goldrace Toerversie
Door: Irmgard Peters

Evenementen


Bezoek Fort Eben Emael - www.tarcisius.nl


Bezoek Fort Eben Emael

Speltak: Verkenners
Datum: zaterdag 2 juni 2012
Tijdstip: 12:30 tot 18:00
Lokatie: Eben-Emael (België)

Omschrijving:

Hallo Verkenners,

Binnenkort gaan wij op zaterdag 2 juni naar het Belgische Fort Eben Emael.

Dit fort uit de 2e Wereldoorlog is nog helemaal intact en is leuk om bezocht te worden.
Wij sluiten aan bij een rondleiding van 2,5 uur en hebben hierna nog tijd om eventueel zelf rond te lopen. Dit “onneembare” fort was de grote trots van het Belgische leger, maar werd door een foutje zonder slag of stoot veroverd door de Duitsers. Gedurende deze rondleiding krijgen we uitleg over het fort en de gebeurtenissen in de oorlogstijd.

Houdt rekening met de volgende dingen:

• We vertrekken uiterlijk om 12:30 bij het HK. De rondleiding start een uur later, dus wees op tijd want we wachten niet.
• We gaan in uniform.
• Neem een trui of een jas mee omdat het in het fort fris kan zijn. Dat je goede wandelschoenen aan moet trekken is zo duidelijk dat we het niet meer opschrijven.
• Je hoeft geen € mee te nemen.

Als je vragen hebt kun je ze natuurlijk altijd stellen.

Kijk ook op www.fort-eben-emael.be.

Met vriendelijke groet,

de Verkennerleiding

Verslag

Op zaterdag 2 juni jl was het dan eindelijk zo ver.

Nadat het al enkele keren langs was gekomen in de planning zijn de verkenners naar het Belgische Fort Eben Emael gegaan.

Dit fort is gebouwd als bescherming/ strategische uitkijkpost. De Belgen wilden neutraal blijven in de Tweede Wereldoorlog, maar moesten zich, gezien hun ligging tussen toenmalige aartsvijanden Frankrijk en Duitsland in, toch zelf gaan beschermen. In de Eerste Wereldoorlog is België namelijk lang een front geweest en heeft men enorme verliezen geleden.

Om half twee begon de rondleiding, waarbij we aansloten bij enkele andere bezoekers.

De gids wist ons gedurende onze 2,5 uur durende rondleiding een hele hoop te vertellen over het fort.

Aan het begin van de oorlog dacht men nog dat het fort niet te veroveren zou zijn. Achteraf bleek dat een misrekening te zijn.

Door grote en minder grote fouten en door een stomme samenloop van omstandigheden is het de Duitsers gelukt om het fort binnen 36 uur te veroveren. Elke ketting heeft een zwakste schakel. het fort leerde ons dat muren van een meter dik beton je niet helpen wanneer je op een andere plek iets minder aandacht besteed aan veiligheid.

Het was een indrukwekkende ervaring, met een dubbel gevoel. Van de ene kant kon je achteraf vaak lachen om simpele fouten die er zijn gemaakt bij de bouw en inrichting van het fort. Wanneer je bijvoorbeeld doet alsof je een groot mijnenveld op het 45 voetbalvelden grote dak van het fort hebt aangelegd, maar ondertussen heb je er ook voetbalvelden gemaakt en een atletiekbaan, dan snap je dat op die plekken geen mijnen zullen liggen. De vijand ziet dat ook en kan daar dus veilig landen.

Van de andere kant zijn er ook slachtoffers gevallen bij de mislukte verdediging van het fort en konden die slachtoffers er niks aan doen dat men bezig was aan een kansloze missie.

Na de interessante rondleiding, waarin je ook een idee kreeg hoe groot het fort was met gangen van 700 meter en langer, zijn we het fort nog beklommen. Op de berg zie je nog alle koepels en torens van het fort, leuk om dat ook van de andere kant te zien.

Ondertussen was het laat geworden en zijn we weer huiswaarts gegaan. Na een korte stop voor een ijsje kwam een einde aan een interessante dag. Een dag waarin we hebben geleerd dat sommige regels en procedures inzake veiligheid erg belangrijk zijn en een dag waarin resten van de oorlog de beste reclame voor vrede blijken te zijn...

 

 

Verslag door Christiaan

Ga naar het evenementenoverzicht